Çarşamba, Nisan 25

Atina - 2. Bolum..

(resimlerde bir sorun var - en kisa zamanda nedenini bulmaya calisacagim)
En guzeli ben gittigimiz yerlerin isimlerini unutmadan su postu tamamlayayim diyorum ben.. Ve Atina gezimizin kalan kismini da ekliyorum buraya..

Atina'da en cok insani etkileyen sey malum sehirde yasanan tarihsel olaylar, kurulan impratorluklar, olusan dusunceler, vs.. Boyle bir sehirde muzeler bence gorulsesi en onemli yerler.. o yuzden de iki muze gezdik biz Atina'da.. Biri Patission caddesindeki arkeoloji muzesi digeri de Stadiou Caddesindeki ulusal tarih muzesi idi.. Arkeoloji muzesi gercekten cok guzeldi bence.. Ulusal tarih muzesinde ise sadeec 1800ler sonrasi Yunanistan'in bagimsizligi icin yaptigi cengaverlikler, Navarin Deniz Zaferi (ne kadar zafer oldugu tartisilir bence) ilgili belgeleri, giysileri ve ilk meclisi iceriyor.. Biz oradayken bir de sergi vardi muzede.. Avrupa'li seyyahlarin yaptigi gezilerle ilgili bir sergiydi.. Aldiklari notlar, yazdiklari kitaplar, cizimler sergileniyordu.. Hollandaca, ingilizce, fransizca bircok eser gorduk.. En ilginc seylerden biri de en az 2-3 kaynakta osmanli imparatorlugu yerine "Turkish Empire" sozlerine rastlamamiz.. Yani aslinda bizim Osmanli dedigimize Avrupa'nin o zamanlar da Turk demesi ilginc.. Zaten osmanli topraklari da "Turkey" diye geciyordu bazi kaynaklarda..

(cinsiyetlere dikkat!)

(ulusal tarih muzesinin icinde ilk Yunan Meclisi)

Gorulecek baska bir yer de Atina'da sehir merkezine oldukca yakin olan Roman Agora'dir.. burasi antik roma'nin gelistigi yerler.. Burada Ruzgarlar Kulesini (Tower of the winds) gormeniz de mumkun.. Bu eser de caginin cok ilerisinde bir teknoloji harikasi aslinda.. 12 m yuksekliginde olan bu sekizgen yapi, tepesindeki hareketli mekanizma sayesinde ruzgarin yonunu gosteriyor. Her bir kosenin tepesinde de o yonun ruzgarini temsil eden bir figur vardi. Ayrica, gunes saati olarak kullaniliyor. Akropolisten gelen sulari kullanarak da bir su vanasi seklinde calisiyor.. Osmanli yonetimine gectikten sonra dervisler icin tekke olarak kullanilmis. Gene bu kalintilarin icine osmanli doneminde Fethiye Cami isminde bir cami yaptirilmis, su an icin oldukca bakimsiz, virane seklinde. Roman Agoranin sinirlari disinda hemen sokagin karsi tarafina ise bir medrese insa edilmis, ne yazikki 20 yy.da savaslardan dolayi sadece kalintilari duruyor simdi..



Zeus Tapinagindan da gunumuze pek birsey kalmamis birkac sutun disinda.. Millattan once 6. yy'da kurulumuna baslanan bu tapinak millattan sonra 2. yy.'a kadar Hadrian zamanina kadar tamamlanamamis.. Helenistik ve Roma donemlerinde Yunanistan'daki en buyuk tapinak burasi imis.

Sehrin her tarafindan gorulen, Atina'nin en onemli eserlerinden biri olan Akropolis gercekten yakindan cok daha etkileyici.. Zaten bulundugu konum itibariyle insanlarin neden Tanrilarin burada yasadigina inanmasi cok normal geliyor insana.. Turkcesi "Kutsal Kaya" olan Akropolis bircok yapidan olusuyor.. Parthenon bunlardan en onemlisi.. Atina sehrinin tanricasi, Zeus'un kizi Athena'nin tapinagidir burasi. 6. yyda bir kiliseye cevrilen yapi osmanli doneminde cami olarak kullanilmis. Ayni zamanda sehir savunmasinda da kullanilan bu tepe bir venedik saldirisinda bombalanmis ve bu tapinak buyuk hasar gormustur. Su andaki en onemli tehlike de sehrin hizla endustri alani haline geldikten sonra olusan asit yagmurlarinin mermer yapiya verdigi zarar..


Sehirde gorulebilecek yerlerden biri de Keramikos denilen bolge.. Pek birsey yok bence ama zamaniniz varsa bir yerlere gitmek istiyorsaniz Akropolise oldukca yakin bir bolgede.. Ilk toprak kap kacaklar bu bolgeden cikarilmis.. Seramikciligin o donemlerdeki merkezlerden birisi yani..


Son olarak sehirde kebap turu birseyler yemek isterseniz mutlaka Thannasis denilen Monastiraki meydanina cok yakin olan yere ugrayin derim ben.. ben boyle sis kebap yemedim!

4 yorum:

ibrahim gurun dedi ki...

galiba gittigim kebapci burasiydi.
o kadar da iyi denk gelmisti ki - dano ve vasilisle bulusmustuk. 2 tane manyak yunanli akropolisi, monastirakiyi gezdirdi; show yaptilar. gene de atina karmasasi ve gurultusu beni hayal kirikligina ugratmisti. istanbuldan beter !
ps. her kose basindaki kucucuk kiliselere ne demeli?
ps. akropolisin icini osmanlilarin cephanelik olarak kullandigi ve venediklilerle savasta bu yuzden zarar gordugunu duymustum ?

Evren Yasa dedi ki...

kesinlikle bizim gibi bu sessizlikte ve duzende yasamaya alismis insanlar icin sudan cikmis balik kivamina gelmemek mumkun degil ibo.

akropolisin icini dedigin gibi osmanli sehrin savunmasi amaciyla kullanmis, hatta bazi kaynaklara gore cami olarak bile kullanmis. venedikliler burayi almak isterken onlar yuzunden akropolis cok zarar gormus ve catisma esnasinda bir kisim cephanelik patlamis, buyuk bir patlama olmus. parthenon cok zarar gormus diye duymustum (ya da okumustum daha dogru). Bir de hic bir yerinde akropoliste aciklayici bilgi yoktu, sadece binalarin (yapilarin) isimleri ve nasil restore edildikleri yaziyordu, tarihsel birsey yoktu, o yuzden okuyup gitmek en iyisi.

ibrahim gurun dedi ki...

neden senin yayinlarda foto problemi cikiyor - ya da neden kahpe yunan resimleri :)

ibrahim gurun dedi ki...

neden senin yayinlarda foto problemi cikiyor - ya da neden kahpe yunan resimleri :)